blogg

Klart vi kan

Tegning: Morten Mørland
Tegning: Morten Mørland

8.mars 2015

Birte Hegerlund Runde

SKRÅBLIKK:
Det spennende med to 8. marstog

– Men kan du la være å rope! Sovende pappa foran barne-TV er i forsvarsposisjon. Sint mamma vasker hardt med moppen rundt beina hans.

Fredag kveld og to dagers 11-årsbursdagsfeiring ligger på stuegulvet. Trøtt pappa synes ikke det er nødvendig å vaske nå. Likestilt mamma synes trøtt pappa skal skjerpe seg og bidra til felles rengjøring så begge kan slappe av etterpå.

– Det ligger jo bløtkake på gulvet!
Sint mamma er enda sintere.

– Den kan vel ligge der til i morgen, mener trøtt pappa.

– Pappa, nå synes jeg du skal vaske, sier 4-åringen ved siden av.

Ikke surmaget

Nei, jeg skal ikke komme med en surmaget kritisk ordflom av mannens mangler denne lørdagen før kvinnedagen 8. mars. Han som henter barn i barnehagen, vasker tøy og gulv, lager middag og lytter tålmodig på all sutring over teite sjefer og dårlige venninner. Han som i tillegg varter opp med sene småretter på kjøkkenet og aldri blir sur når hun han er gift med bare må ut av huset en tur for å drikke vin med venninner på byen. Han som oppmuntrer kona til å drive for seg selv, og får til takk at han må legge tre barn hver kveld fordi den selvstendige næringsdrivende ikke klarer å begrense seg til arbeidstiden.

Sint mamma med mopp hadde nok kjapt blitt levert tilbake til sine foreldre om hun hadde bodd i fjernere strøk. Takk høyere makter for at hun ikke gjør det.

Godta ullsokk i kokvasken!

Det ville være rart om ikke de fleste norske kvinner og jenter anno 2015 tenker at det er begge voksenpersonenes ansvar å bidra til fellesskapet hjemme. Godtar du ikke at en og annen ullsokk havner i kokvasken, er det ditt eget problem. Velger du å gå hjemme og photoshoppe bikinibilder av deg selv på fotballfruebloggen, mens mannen er ute og spiller ball, er det også ditt eget valg. Det er ikke her vi gidder å bruke energien. Men hva som er kvinnekamp, er tydeligvis et brennbart tema. I år blir det to tog i Arendal etter at kvinnefrontene sto steilt mot hverandre. Høyre og Frp ble kastet ut fra 8. mars-komitémøtet under planleggingen, og bestemte seg for å lage et eget tog.

– Ikke rart det blir krig i verden, kommer det tørt fra en mannlig kollega.
De viktigste røstene

Det spennende er om de to 8. mars-togene klarer å få med seg de som er de viktigste røstene i dagens kvinnesak – innvandrerkvinner som er isolert hjemme.

Vi var der en gang vi også. Jeg husker moren min, med lilla skaut på hodet, som gikk fra dør til dør for å få venninnene sine ut fra kjøkkenet og inn i et arbeidsliv. I noen hus fikk hun ikke engang sette fotformskoene sine innenfor dørstokken. Mannen som åpnet sa at det var uaktuelt at hun skulle komme der og hjernevaske kona hans med kvinnesak-tøv.

Det er bare litt over 30 år siden. Jeg husker jeg var flau. Jeg ville heller ha en mamma som bakte boller, gikk med høye hæler og ikke var på politiske møter hele tiden.

På lag med guttene

Men i dag er jeg glad for den kampen mødrene våre tok. Vi som er mødre i dag kan både bruke høye hæler, bake boller og gjøre karriere på jobb. Og vi trenger ikke å markere oss og stå steilt mot mannen. Vi kan være kamerater, for likestillingssakene mødrene våre kjempet for, har gjort at vi har kunne spille på samme lag som guttene.

Derfor er det i dag lett å få kronisk trøtthetssyndrom av ordet likestilling. Det er lett å glemme at det er flere kvinnesaker å kjempe. Men kampene er der ennå. Mødrene på kjøkkenet. De som ikke har tid til å gå på norskkurs fordi mannen ikke deltar i familielivet hjemme. Spørsmålet er hvordan vi får disse med i 8. mars-toget. Kanskje må vi gå fra dør til dør og hente dem med oss. De er viktige stemmer.

Kurs for å vugge

Handlingsplanen for kvinner, fred og sikkerhet ble nylig lagt frem på Litteraturhuset i Oslo, signert av statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende, Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Barne – likestillings – og inkluderingsminister Solveig Horne. Seksualisert vold og kvinners manglende innflytelse i bestemmende organer er noe regjeringen vil ta tak i på det internasjonale plan.

Det er sjokkerende, men ikke overraskende når du kan lese i Aftenposten om menn i Rwanda som må gå på kurs for å lære seg å vugge sin egen baby i armene sine. Flere av mennene, de som ikke ble mobbet av andre menn til å slutte på kurset, fikk en aha-opplevelse da de så sammenhengen mellom det å delta i familiens liv og et forbedret kjærlighetsliv til kona. Forsøket med omsorgskurset for menn, viste også at menn som deltar mer hjemme i omsorgen for barna, er mindre tilbøyelige til å utøve vold mot kona. Bra det finnes kurs. Det er sikker noen gamle likestillingsforkjempere som står bak. De pleier å like kurs.

Hva mannen er flinkere til

Tilbake til den fredagskvelden sint mamma dømte trøtt pappa nord og ned. Sint mamma med mopp legger moppen fra seg. Snører på seg joggeskoene, og med Asics gel mot hard asfalt denne mørke fredagskvelden, og med bedre bodtilførsel til hjernen, går det opp for henne ett og annet som mannen er flinkere til – å slappe litt mer av.

PS. Søndag ettermiddag fant far frem moppen, mens mor sov foran barne- TV.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s